top of page

Gundog training/jachthondentraining:

Trainen met je curly:

 
Als je met een curly als jachthond wil gaan trainen zal je je eerst eens in het werkgedrag van het ras moeten verdiepen. Bij deze ga ik een poging wagen!
De curly is een actief ras dat mentale uitdagingen en oefening vraagt. Trainingen moeten afwisselend en uitdagend zijn. De voorjager moet zijn hond vertrouwen kunnen geven, geduld kunnen hebben en weten hoe hij de hond gemotiveerd krijgt en houdt.  De curly is geen geschikte hond voor ‘democraten’ die graag overleg plegen met hun hond.
 
Het vereist mentale daadkracht en geduld om een curly te trainen en het zal daarom ook langer duren om een curly op wedstrijdniveau te krijgen dan bijvoorbeeld een labrador of golden retriever!
 
De meeste voorjagers zouden het niet goed doen met een curly dit omdat zij druk gebruiken om resultaten te behalen. Tevens is de relatie baas hond zeer belangrijk, is er geen relatie tussen hond en baas dan kan je het vergeten met een curly. Op welke manier straffen dan ook werkt niet bij een curly omdat ze geen sterke straf van welk type dan ook aankunnen. Ze reageren beter op lof en plezier. 
 
Curlies houden niet van oneerlijke correcties. Ze zullen afstoppen als er te veel van dat gebeurt. Als een correctie echter zinvol is, zullen ze er geen moeite mee hebben om het te accepteren. Als voorjager moet je bekwaam, creatieve trainer zijn om het beste uit een curly te halen.
 
De ideale manier met een curly te trainen is dat je drie tot vier keer per week een korte training met leuke en afwisselende oefeningen een langzame en een ​​goede basis voor de jacht te trainen. 
Overzicht:
 
Curly's zijn dus moeilijker te motiveren en laten zich makkelijk afleiden, ze houden niet van herhalen en zal je dus over een sterk doorzettingsniveau moeten beschikken! Echter heeft een curly een dosis humor in huis en zal de voorjager menigmaal zich smakelijk amuseren!
 
Vroeger werd de curly gebruikt als jachthond maar werd er van hem ook waaksheid verlangd. Tegenwoordig geven de meeste Curlies maar een kort blafje als signaal met een vraagteken: "is dit in orde baas?  Wel is door deze eigenschap de gemiddelde curly geen hond die zich vol overgave ergens in stort. Een gevolg daarvan is dat de curly  vaak gereserveerd en in nieuwe situaties wat afwachtend is (of te wel aangeboren voorzichtigheid). Deze eigenschappen zijn in de trainingen en op de wedstrijden niet ideaal.
Oorspronkelijk werd het ras gebruikt als apporteur tijdens de jacht voor na het schot. Zelfs in zeer koud water was de curly een bruikbare apporteur. Er was zelfs een tijd dat het ras de favoriet was van vele jagers. Dit vanwege zijn aangeboren werkvermogen, moed, uithoudingsvermogen en betrouwbare apporteerwerk. Tegenwoordig word in Scandinavie de curly veelal ingezet en met succes bij speur en nazoek dit door zijn aangeboren werkvermogen!
 
Naast geduld en doorzettingsvermogen zal je op zoek moeten gaan naar een trainingsgroep die een curly begrijpt. Kortom met een curly als jachthond heb jij een heerlijke apporteur maar wel een uitdaging!

Tips en trucs:

  • Met een curly moet je consequent trainen, mag hij de ene keer iets niet dan mag hij dit nooit!  
  • Een curly is een hond die je positief moet trainen en je beloont altijd het goede (gooit hij de dummy voor je neer maar gaat hij wel zitten, dan beloon je het positieve).
  • Een curly is een langzame werker (gaat snel van je af maar komt niet snel terug)
  • Een curly is meestal argwanender en gereserveerder dan andere retrievers naar trainers, keurmeesters en helpers (dit zal beteken dat als er bijvoorbeeld een keurmeester bij een aport staat de curly argwanend naar de keurmeester kijkt en niet de dummy oppakt!)
  • Een curly is net zoals de flatcoat pas laat volwassen!
  • Met een curly moet je gevarieerd trainen want ze vinden een training al gauw saai worden.
  • Wees ontspannen als je met een curly traint want een curly voelt jouw spanning en zal daar negatief op reageren.

Jonge honden training:

Ik heb een klein trainingsprogamma gemaakt wat helpt in de corona tijd! Mede omdat de meeste hondentraining niet of nauwelijks doorgaan maar de hond en de baas training nodig hebben ben ik in de pen gesprongen en heb ik een klein trainingsprogamma opgezet die ik ook gebruik bij de C Honden bij de KJV. Ik ben ondertussen bezig met de voortzetting!

 

Wat word er van een voorjager verwacht:

​- Zorg ervoor dat als je gaat trainen dat de hond uitgelaten is maar doe dit niet op het trainingsveld.

- Zorg ervoor dat je traktatie meeneemt en het liefst een traktatie dat hij alleen maar krijgt als je jachthondentraining gaat doen

- Zorg ervoor dat hij niet gegeten heeft

- Zorg ervoor dat je een fluit en een dummy voor jonge honden (of een verfroller) meeneemt.

 

- Neem je poepzakjes mee zodat we het trainingsveld na de training weer netjes achterlaten.

- Zorg voor een lange lijn en neem deze mee 

- Gebruik voor jonge honden geen sliplijn

 

Het commando naast aanleren:

De oefening wordt natuurlijk aangelijnd geleerd. Ga zelf voor je zittende hond staan. Pak de riem en een voertje in je rechterhand. Lok nu je hond achter je langs zodat hij links van je uitkomt. Pak halverwege het voertje en de riem over in je linkerhand. Als de hond niet achter het voertje aanloopt kun je hem zo met de riem sturen. Halverwege geef je de hond ook het commando ‘aan de voet of naast’ mee. Als de hond nu links van je is aangekomen geef je het commando zit. Uiteindelijk moet het een automatisme worden dat de hond gaat zitten als hij links van je is aangekomen.

 

Probeer dit zo vloeiend mogelijk aan te leren. Over een paar weken moet alleen het commando ‘naast of voet’ genoeg zijn.

 

Deze oefening wordt gebruikt om de hond na het voorkomen weer netjes links naast je te laten zitten. Maak niet de fout door dit altijd na de voorkom oefening te trainen. Hierdoor gaat de hond anticiperen en zal de hond na het voorkomen automatisch aan de voet komen zonder dat het gevraagd wordt. Wacht altijd 5 seconden voordat de hond aan de voet moet komen na het voor komen en geeft de hond na het voor komen ook eens vrij of laat hem een keer liggen.

De kom voor oefening:

Komen op bevel is een pup of jonge hond gemakkelijk aan te leren. We kunnen hiervoor gebruik maken van twee middelen: onze stem of de fluit. Veel mensen denken dat een fluit alleen gebruikt wordt bij jachthonden. Het is vaak wel zo, maar als een “gewone huishond” ook na ons fluitsignaal komt is dat wel zo prettig, vooral op een grote afstand. Het beste resultaat bereik je als je begint als de pup nog erg jong is. Soms gebeurt dit al in het nest bij de fokker. Honden reageren op prikkels van buitenaf: dus maken we gebruik van zijn hongergevoel. Een pup krijgt meerdere malen per dag eten. Iedere keer als hij wat krijgt, loop je met zijn etensbak naar bijv. de keuken en fluit je. Dit moet iedere keer dezelfde fluit zijn, Fluit ook altijd het zelfde!

Doe je dit op commando dan moeten de andere gezinsleden dit zelfde commando gebruiken. Als de hond bij je komt krijgt hij als beloning zijn eten. Zo doe je dat bijv. ook met hondenkoekjes: fluiten, komen en belonen. Op deze manier verbindt de hond het komen met zijn beloning en hij zal graag komen. Voor je dit buiten gaat oefenen, moet het er binnenshuis perfect in zitten. In het begin gebruik je de fluit in combinatie met de naam van de hond, op den duur laat je het verbale commando weg en hoort de hond alleen nog maar de fluit. Reageert de hond hier goed op, kun je het ook eens buiten proberen. Maar let op: tijdens het trainen nooit fluiten als je geen beloning bij je hebt.!!!! In het begin buiten alleen fluiten op korte afstand en als je zeker weet dat je contact met je hond hebt. Zoals bij alles geldt ook hier: stap voor stap trainen, niet te veel in een keer willen en mislukt hetdan ga je een stapje terug in de training. Dit is ook een wat oudere hond nog aan te leren.

Bewaar altijd je geduld en wees consequent!!!!!

 

Als oefening in een groep kun je deze oefening ook op de volgende manier trainen:

 

Alle voorjagers staan op een lijn en laat je de hond naast je zitten. Hierna loop je van de hond weg met je andere been als bij het volgen. Vervolgens ga je gelang de afstand dat je hond dit kan weglopen en herhaal je deze oefening zoals boven staat omschreven.  De bedoeling van deze oefening is dat de kom-hond zich niets aantrekt van de andere honden.

 

Neem bij deze oefening de vrijheid om de lange lijn te gebruiken als je dit nodig vindt of indien dit nodig is!

bottom of page