Gundog training/jachthondentraining:

Trainen met je curly:

 
Als je met een curly als jachthond wil gaan trainen zal je je eerst eens in het werkgedrag van het ras moeten verdiepen. Bij deze ga ik een poging wagen!
De curly is een actief ras dat mentale uitdagingen en oefening vraagt. Trainingen moeten afwisselend en uitdagend zijn. De voorjager moet zijn hond vertrouwen kunnen geven, geduld kunnen hebben en weten hoe hij de hond gemotiveerd krijgt en houdt.  De curly is geen geschikte hond voor ‘democraten’ die graag overleg plegen met hun hond.
 
Het vereist mentale daadkracht en geduld om een curly te trainen en het zal daarom ook langer duren om een curly op wedstrijdniveau te krijgen dan bijvoorbeeld een labrador of golden retriever!
 
De meeste voorjagers zouden het niet goed doen met een curly dit omdat zij druk gebruiken om resultaten te behalen. Tevens is de relatie baas hond zeer belangrijk, is er geen relatie tussen hond en baas dan kan je het vergeten met een curly. Op welke manier straffen dan ook werkt niet bij een curly omdat ze geen sterke straf van welk type dan ook aankunnen. Ze reageren beter op lof en plezier. 
 
Curlies houden niet van oneerlijke correcties. Ze zullen afstoppen als er te veel van dat gebeurt. Als een correctie echter zinvol is, zullen ze er geen moeite mee hebben om het te accepteren. Als voorjager moet je bekwaam, creatieve trainer zijn om het beste uit een curly te halen.
 
De ideale manier met een curly te trainen is dat je drie tot vier keer per week een korte training met leuke en afwisselende oefeningen een langzame en een ​​goede basis voor de jacht te trainen. 
Overzicht:
 
Curly's zijn dus moeilijker te motiveren en laten zich makkelijk afleiden, ze houden niet van herhalen en zal je dus over een sterk doorzettingsniveau moeten beschikken! Echter heeft een curly een dosis humor in huis en zal de voorjager menigmaal zich smakelijk amuseren!
 
Vroeger werd de curly gebruikt als jachthond maar werd er van hem ook waaksheid verlangd. Tegenwoordig geven de meeste Curlies maar een kort blafje als signaal met een vraagteken: "is dit in orde baas?  Wel is door deze eigenschap de gemiddelde curly geen hond die zich vol overgave ergens in stort. Een gevolg daarvan is dat de curly  vaak gereserveerd en in nieuwe situaties wat afwachtend is (of te wel aangeboren voorzichtigheid). Deze eigenschappen zijn in de trainingen en op de wedstrijden niet ideaal.
Oorspronkelijk werd het ras gebruikt als apporteur tijdens de jacht voor na het schot. Zelfs in zeer koud water was de curly een bruikbare apporteur. Er was zelfs een tijd dat het ras de favoriet was van vele jagers. Dit vanwege zijn aangeboren werkvermogen, moed, uithoudingsvermogen en betrouwbare apporteerwerk. Tegenwoordig word in Scandinavie de curly veelal ingezet en met succes bij speur en nazoek dit door zijn aangeboren werkvermogen!
 
Naast geduld en doorzettingsvermogen zal je op zoek moeten gaan naar een trainingsgroep die een curly begrijpt. Kortom met een curly als jachthond heb jij een heerlijke apporteur maar wel een uitdaging!

Tips en trucs:

 • Met een curly moet je consequent trainen, mag hij de ene keer iets niet dan mag hij dit nooit!  
 • Een curly is een hond die je positief moet trainen en je beloont altijd het goede (gooit hij de dummy voor je neer maar gaat hij wel zitten, dan beloon je het positieve).
 • Een curly is een langzame werker (gaat snel van je af maar komt niet snel terug)
 • Een curly is meestal argwanender en gereserveerder dan andere retrievers naar trainers, keurmeesters en helpers (dit zal beteken dat als er bijvoorbeeld een keurmeester bij een aport staat de curly argwanend naar de keurmeester kijkt en niet de dummy oppakt!)
 • Een curly is net zoals de flatcoat pas laat volwassen!
 • Met een curly moet je gevarieerd trainen want ze vinden een training al gauw saai worden.
 • Wees ontspannen als je met een curly traint want een curly voelt jouw spanning en zal daar negatief op reageren.
Jonge honden training:
 
Wat word er van de voorjager verwacht:
 • Zorg ervoor dat je hond uitgelaten is (dit niet op het trainingsveld)

 • Zorg ervoor dat je traktatie meeneemt en het liefst een traktatie dat hij alleen maar krijgt als hij naar de jachthondentraining gaat

 • Zorg ervoor dat hij niet gegeten heeft

 • Zorg ervoor dat je een fluit en een dummy voor jonge honden (of een verfroller) meeneemt. Ook neem je poepzakjes mee zodat we het trainingsveld na de training weer netjes achterlaten.

 • Neem een lange lijn mee

 • Voor jonge honden geen sliplijn

 • Positief trainen negeer het negatieve gedrag en beloon het positieve gedrag (traktatie of met je stem of beide)

 • Dat je ook naar jou collega kijkt hoe zij het doen (hier leer je namelijk heel veel van)

 

Appeloefeningen:

 

 • Als je in een groep traint dan moet je ervoor zorgen dat je weet welke honden naast elkaar kunnen zitten zodat dit geen negatieve reacties geeft. Ook afstand behouden zodat honden niet met elkaar kunnen spelen of er vandoor kunnen gaan. Dit geeft namelijk heel veel onrust.

 

Oefening aangelijnd en los volgen:

 

 • We beginnen met aan de lijn de hond laten volgen, laat de hond eerst rustig naast jou zitten door het commando zit te zeggen, laat de hond dan door  (doormiddel van het commando volg te geven) loop een cirquitje in een Z (zoekt contact met de hond en hou eventueel een lekkere traktatie voor zijn neus). Pas als de hond aan de lijn met goed contact volgt en er geen spanning op de lijn is, kunnen we overgaan naar los volgen.

 

Oefening komen op bevel:

 

 • Alle voorjagers staan op een lijn en laten de hond naast zitten Hierna mocht 1 hond blijf weggezet worden en de honden aan de zijkant gingen oplopen op het moment dat de hond tussen de andere honden door geroep/gefloten werd. De bedoeling van deze oefening is dat de kom-hond zich niets aantrekt van de andere honden.

 

We gaan deze oefening de komende weken opbouwen totdat we zover zijn dat de kom-hond tussen de andere (los)volgende honden direct voor komt zitten. Neem de vrijheid om de lange lijn te gebruiken als je dit nodig vindt!

 

De kom voor oefening:

 

 • Is dus heel belangrijk, zeker met het oog op het apporteren. De komende weken gaan we goed trainen op het nette voorkomen. Schiet de hond langs je heen, dan tegen een muur of hek gaan staan.

 

Het commando naast aanleren:

 

 • Na het voorkomen de hond regelmatig  het commando naast aanleren. Dit doe je door een stukje tractatie voor de neus te houden en met je linkerarm buitenom een cirkel te maken, zodat de hond naast je komt en dan hand naar achter, zodat de hond gaat zitten. Probeer dit zo vloeiend mogelijk aan te leren. Over een paar weken moet alleen het commando ‘naast’ genoeg zijn.

 

Loop ook eens weg na het voorkomen. De bedoeling is dat de hond rustig blijft zitten en op een volgend commando wacht.

 

 

De los-vast oefening (als begin van het correcte model apport):

 

 • Hiervoor gebruiken we een verfroller of een oefendummy (max 250 gram). Zelf op een stoel gaan zitten, de hond aan de lijn voor je neer zetten en zelf op het lijntje gaan zitten. Zo kan de hond niet weg en heb je twee handen vrij. Vachtroller voor de bek houden en commando ‘vast’ geven. Als de hond niet uit zichzelf de roller aanpakt, dan gelijk voorzichtig de bek openen en dan er in leggen. Zorg dat je met 1 hand de middel- en ringvinger onder de kin van de hond houdt en met de duim bovenop de dummy vasthoudt. De hond mag nooit zonder commando ‘los’ de oefendummy uit de bek werken. Pas los zeggen als de hond zonder verzet de dummy vasthoudt. In het begin zullen honden die dit niet leuk vinden maar probeer de juiste timing aan te houden. Als hij maar even ontspant, gelijk ‘los’ geven. Het vast moet echt een commando worden, dus geen vrijblijvend gedoe. Veel oefenen, geduld en vastberadenheid is belangrijk. Als de dummy vastgehouden wordt, met vriendelijke stem en een kriebel aan het oor o.i.d. belonen. Geen voedselbeloning dus!

 

Vanaf nu mag er niet meer een rommel-apport gedaan worden. We bedoelen hiermee, maar wat weggooien en kijken hoe het afloopt. Pas als de hond netjes zittend met het apport voor kan komen zitten, is het weer tijd om er een complete oefeningen van te maken.

 

Rust en afleggen:

 

Zoals ik ook verteld heb moet je op proeven behoorlijk lang wachten. Maak dan ook tijdens de training gebruik van de momenten dat je niet aan de beurt bent om de hond dan rustig naast je te laten zitten of liggen. Het lijkt simpel maar in de praktijk valt het nog tegen. Dit is ook gewoon een trainingspunt.

 • Wix Facebook page

CONTACT US

Wij verlenen geen goedkeuring, adviseren en/of hebben voorkeur naar een bepaalde fokker. Er zijn geen eisen waaraan moet worden voldaan, het bezoeken van deze sites is altijd op eigen risico.

We does not endorse, recommend, and/or prefer one breeder to another.  There are NO requirements to be listed on the Breeders Directory, proceed at your own risk.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now