• Wix Facebook page

CONTACT US

Wij verlenen geen goedkeuring, adviseren en/of hebben voorkeur naar een bepaalde fokker. Er zijn geen eisen waaraan moet worden voldaan, het bezoeken van deze sites is altijd op eigen risico.

We does not endorse, recommend, and/or prefer one breeder to another.  There are NO requirements to be listed on the Breeders Directory, proceed at your own risk.

Gundog training/jachthondentraining:

Trainen met je curly:

 
Als je met een curly als jachthond wil gaan trainen zal je je eerst eens in het werkgedrag van het ras moeten verdiepen. Bij deze ga ik een poging wagen!
De curly is een actief ras dat mentale uitdagingen en oefening vraagt. Trainingen moeten afwisselend en uitdagend zijn. De voorjager moet zijn hond vertrouwen kunnen geven, geduld kunnen hebben en weten hoe hij de hond gemotiveerd krijgt en houdt.  De curly is geen geschikte hond voor ‘democraten’ die graag overleg plegen met hun hond.
 
Het vereist mentale daadkracht en geduld om een curly te trainen en het zal daarom ook langer duren om een curly op wedstrijdniveau te krijgen dan bijvoorbeeld een labrador of golden retriever!
 
De meeste voorjagers zouden het niet goed doen met een curly dit omdat zij druk gebruiken om resultaten te behalen. Tevens is de relatie baas hond zeer belangrijk, is er geen relatie tussen hond en baas dan kan je het vergeten met een curly. Op welke manier straffen dan ook werkt niet bij een curly omdat ze geen sterke straf van welk type dan ook aankunnen. Ze reageren beter op lof en plezier. 
 
Curlies houden niet van oneerlijke correcties. Ze zullen afstoppen als er te veel van dat gebeurt. Als een correctie echter zinvol is, zullen ze er geen moeite mee hebben om het te accepteren. Als voorjager moet je bekwaam, creatieve trainer zijn om het beste uit een curly te halen.
 
De ideale manier met een curly te trainen is dat je drie tot vier keer per week een korte training met leuke en afwisselende oefeningen een langzame en een ​​goede basis voor de jacht te trainen. 

Tips en trucs:

  • Met een curly moet je consequent trainen, mag hij de ene keer iets niet dan mag hij dit nooit!  
  • Een curly is een hond die je positief moet trainen en je beloont altijd het goede (gooit hij de dummy voor je neer maar gaat hij wel zitten, dan beloon je het positieve).
  • Een curly is een langzame werker (gaat snel van je af maar komt niet snel terug)
  • Een curly is meestal argwanender en gereserveerder dan andere retrievers naar trainers, keurmeesters en helpers (dit zal beteken dat als er bijvoorbeeld een keurmeester bij een aport staat de curly argwanend naar de keurmeester kijkt en niet de dummy oppakt!)
  • Een curly is net zoals de flatcoat pas laat volwassen!
  • Met een curly moet je gevarieerd trainen want ze vinden een training al gauw saai worden.
  • Wees ontspannen als je met een curly traint want een curly voelt jouw spanning en zal daar negatief op reageren.
Overzicht:
 
Curly's zijn dus moeilijker te motiveren en laten zich makkelijk afleiden, ze houden niet van herhalen en zal je dus over een sterk doorzettingsniveau moeten beschikken! Echter heeft een curly een dosis humor in huis en zal de voorjager menigmaal zich smakelijk amuseren!
 
Vroeger werd de curly gebruikt als jachthond maar werd er van hem ook waaksheid verlangd. Tegenwoordig geven de meeste Curlies maar een kort blafje als signaal met een vraagteken: "is dit in orde baas?  Wel is door deze eigenschap de gemiddelde curly geen hond die zich vol overgave ergens in stort. Een gevolg daarvan is dat de curly  vaak gereserveerd en in nieuwe situaties wat afwachtend is (of te wel aangeboren voorzichtigheid). Deze eigenschappen zijn in de trainingen en op de wedstrijden niet ideaal.
Oorspronkelijk werd het ras gebruikt als apporteur tijdens de jacht voor na het schot. Zelfs in zeer koud water was de curly een bruikbare apporteur. Er was zelfs een tijd dat het ras de favoriet was van vele jagers. Dit vanwege zijn aangeboren werkvermogen, moed, uithoudingsvermogen en betrouwbare apporteerwerk. Tegenwoordig word in Scandinavie de curly veelal ingezet en met succes bij speur en nazoek dit door zijn aangeboren werkvermogen!
 
Naast geduld en doorzettingsvermogen zal je op zoek moeten gaan naar een trainingsgroep die een curly begrijpt. Kortom met een curly als jachthond heb jij een heerlijke apporteur maar wel een uitdaging!
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now